Národní kolo, jehož vítěz se za Českou republiku zúčastní světového finále v roce 2024, bude v úterý 3. října hostit Becher’s Bar karlovarského Grandhotelu Pupp. Kromě profesionálů se na něm letos ale zároveň představí i soutěžící v juniorské kategorii.

 

Program v ikonickém Becher’s Baru odstartuje už v 8.30 ráno právě soutěží studentů středních gastronomických škol. Od 9 hodin otevře Mattoni Creative Bar pod vedením držitele druhého místa ze světového finále v roce 2017 Jana Lukase. Všichni účastníci si tam budou moci vyzkoušet kombinování různých surovin spolu s minerální vodou Mattoni s cílem dosáhnout nápaditých vůní a chutí.

 

Ve 13.30 se uskuteční Becher’s Bar Master Class v podání zdejších barmanských hvězd Vítězslava Ciroka a Jana Šebka, dvou posledních vítězů českého nominačního kola Mattoni Grand Drink. Poté už začne soutěž profesionálů a na šestou hodinu večerní je naplánováno slavnostní vyhlášení.

 

„Pro studenty jde o unikátní šanci, jak zažít atmosféru velké barmanské soutěže ve společnosti špičkových profesionálů. Byla by rozhodně škoda takovou příležitost k inspirativním setkáním a zážitkům nevyužít. Zvláště, když každý juniorský soutěžící s sebou může vzít až čtyři doprovázející osoby – učitele, spolužáky či kamarády,“ upozorňuje prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

 

Myšlenka soutěže i její pravidla zůstávají stejná jako v předchozích letech. Barmani mají vytvořit nový, kreativní nealkoholický koktejl v duchu zdravého životního stylu, nekomplikovaného způsobu přípravy a za použití nízkokalorických surovin. Povinností je do receptu zahrnout alespoň 10 centilitrů minerální vody Mattoni libovolné perlivosti a nepřesáhnout maximální kalorickou hodnotu 65 kcal na 10 centilitrů drinku.

 

Do soutěže je možné se přihlásit výlučně vyplněním registračního formuláře na webu České barmanské asociace cbanet.cz a odesláním fotografie drinku (nutné pouze pro juniory) e-mailem na info@cbanet.czUzávěrka přihlášek je 15. září! V juniorské kategorii může každá škola registrovat maximálně čtyři studenty, z přihlášených pak organizátoři vyberou patnáctku účastníků soutěže.

 

Kompletní pravidla naleznete v propozicích juniorské i profesionální kategorie.

 

Profesionální barmani budou soutěžit o body do Czech Bartenders League. Vítěz nominačního kola pak navíc postoupí do světového finále, které bude součástí karlovarského filmového festivalu v létě 2024. Vítěze juniorské kategorie čeká kromě hodnotné ceny překvapení spojené se světovým finále Mattoni Grand Drink. V tom se mimochodem českým zástupcům v minulých letech náramně dařilo – Vítězslav Cirok loni skončil druhý, Jan Šebek předloni třetí.